Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Στάδια ανάπτυξης μέλισσας
Ο βιολογικός της κύκλος αποτελείται από 4 στάδια:  Αυγό, προνύμφη, νύμφη και ενήλικο.

Το Αυγό είναι στενόμακρο, έχει μήκος 1,5 mm, γαλακτώδες χρώμα, ενώ στο άκρο του υπάρχει η μικροπύλη, ένας πόρος από τον οποίο εισέρχεται το σπερματοζωάριο και το γονιμοποιεί. Από γονιμοποιημένα αυγά, ανάλογα με τη διατροφή της προνύμφης που εκκολάπτεται, προκύπτει βασίλισσα ή εργάτρια, ενώ από αγονιμοποίητα αυγά προκύπτει πάντα κηφήνας. Σε όλες τις περιπτώσεις απαιτούνται 3 ημέρες μέχρι την εκκόλαψη της προνύμφης.
Η προνύμφη είναι άποδη, σκωληκόμορφη και έχει γαλακτώδες χρώμα. Την περιποιούνται εργάτριες (παραμάνες μέλισσες) οι οποίες την ταΐζουν και φροντίζουν για την καθαριότητα των κελιών. Κατά τη διάρκεια του προνυμφικού σταδίου, το βάρος της αυξάνει πάρα πολύ (εργάτρια 900 φορές, βασίλισσα 1700 φορές, κηφήνας 2300 φορές). Την 8η ημέρα το κελί σφραγίζεται. Στη συνέχεια η  προνύμφη η οποία πλέον δεν τρέφεται αλλά έχει ανεπτυγμένους μεταξογόνους αδένες πλέκει κουκούλι, μέσα στο οποίο σχηματίζεται η  νύμφη.

Στο στάδιο της νύμφης το έντομο δεν τρέφεται ούτε κινείται, αλλά συμβαίνει μια σειρά μορφολογικών και φυσιολογικών διεργασιών κατά τις οποίες εμφανίζονται όλα τα χαρακτηριστικά της ενήλικης μέλισσας, καθώς και τα διάφορα συστήματα. Με το τέλος του σταδίου αυτού έχουμε το σχηματισμό του ενήλικου εντόμου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου